uvod

Vytvorila som blog.Wau!!!!!!

pondelok 20. septembra 2010

Čo nájdeme v jogurte?

  • Tuk v jogurte Pokiaľ ide o zdravú výživu, odporúčajú sa skôr jogurty s nižším (0,1 až 0,5 percenta tuku) a stredným obsahom tuku (0,5 až 3 percentá tuku). Pri striedmom používaní nie sú problematické ani jogurty s vyšším obsahom tuku ako 3 percentá. Tučnejšie jogurty sú chuťovo výraznejšie, racionálnejšie sú mliečne výrobky s nižším obsahom tuku.

  • Vek a jogurty Bez ohľadu na vek treba znižovať príjem tuku v potravinách. Pravidlo by sa malo dodržiavať u mladej generácie, ktorá čoraz viac trpí obezitou. Radšej teda nízko- a strednetučné jogurty.

  • Pohyb a jogurty Tučný jogurt organizmu neškodí, pokiaľ sa ľudia hýbu. Nepohodlným sa stáva v okamihu, keď sa človek prejedá ostatnými potravinami s vysokým obsahom tuku.

  • Biely či ochutený jogurt Je to vec chuti. Pokiaľ sú jogurty ochutené prírodnou ovocnou zložkou, sú rovnocenné s bielymi jogurtmi. Keď niekto drží striktne prísnu životosprávu, obmedzuje príjem cukrov, vtedy sa treba držať bielych jogurtov.

  • Jogurt a látková výmena Jogurt obsahuje (kyslé) mliečne kultúry, ktoré prispievajú k vnútornej rovnováhe črevného systému. Umožňujú dobrú látkovú výmenu - vyprázdňovanie, ktoré časť populácie trápi.

  • Ovocná zložka v jogurte Jej podiel by mal byť uvedený a vyčíslený na etikete. Ak ide o viac zložiek, treba ich hoci v zátvorke takisto uviesť.

  • Farbivá v jogurte Potravinová legislatíva ich pripúšťa. Spotrebiteľa však mätie, ak jahodový jogurt v pridanej ovocnej zložke obsahuje koncentrát z mrkvy či čučoriedkové farbivo z červenej repy. Prirodzené farbivo je však vždy lepšie ako umelé.

  • Regulátory kyslosti Pravý jogurt ich neobsahuje. Rôzne kyseliny okysľujúce prostredie predlžujú trvanlivosť výrobku a zaručujú jeho stabilitu. V pravom jogurte nemajú čo robiť.

  • Cukor v jogurte Najčastejšie je súčasťou ovocnej zložky. Pokiaľ je vyznačený obsah cukru a vyjadrená energetická hodnota výrobku, spotrebiteľ sa vie zorientovať. Ovocná zložka zakonzervovaná cukrom je lepším riešením ako konzervovanie chemickou konzervačnou látkou.

  • Škrob v jogurte To už nie je pravý jogurt, ale skôr nejaký krém, mliečny výrobok zostavený z mlieka a iných zložiek.

  • Éčka a jogurty Výrobky, ktoré obsahujú éčka, nie sú pravé jogurty. Jogurt je predsa výrobok z čistého mlieka, ktorý vznikol pomocou jogurtovej mikrobiologickej kultúry
  • Žiadne komentáre:

    Zverejnenie komentára